Aici adunăm poveștile prietenilor. Povești despre meciuri de pinkpong, bineînțeles.

Prima poveste
(postată provizoriu aici, până cind Cârcotelul face ordine in sacul cu povești)

Muumipeikko isi analizeaza prejudecatile

1. Butch & femme

Scriam intr-un comentariu anterior despre (hetero)normativitate (http://pinkpong.gramo.ro/?p=32&cpage=1#comment-56) ca toti avem prejudecati de un fel sau altul, pentru ca toti am fost crescuti si traim intr-o societate (hetero)normativa. Inclusiv eu. Asa ca abordez aici unele dintre propriile prejudecati, incepand cu cele legate de butch, femme si relatiile butch-femme.

Ca exemplu, un fragment de dialog cu una dintre Ele din trecut:

Eu: Adica eu sunt femeia si tu esti barbatul?

Ea: Nu, bineinteles ca nu.

Eu: Dar atunci de ce te imbraci si arati asa?

Ea: Asa ma simt eu bine.

Eu: Pai tu nu esti femeie?

Ea: Crezi ca nu stiu ce gandeste lumea? Asta sunt eu si nu vad de ce m-as schimba.

Eu: Dar totusi…

Ea: Dar pe tine ce te deranjeaza, ma rog? Nu cumva faptul ca atunci cand mergi cu mine pe strada toata lumea isi da seama imediat ca esti lesbiana? De asta eviti sa mergi cu mine pe strada?

Punct ochit, punct lovit. Unde s-a manifestat heteronormativitatea in exemplul de mai sus? In faptul ca noi apaream ca o pereche butch-femme sau in faptul ca pe mine m-a deranjat asta?

Mi-a luat ceva vreme sa imi dau seama ca aversiunea fata de butch-femme nu era altceva decat un simptom de homofobie internalizata…Vesnicul ´ce zice lumea´. Vesnicul ´sa nu cumva sa se afle´. Vesnicul ´sa nu le confirmam prejudecatile despre homosexualitate´.

Dar a face mereu eforturi sa fim ´altfel´ decat prejudecatile lor, schimba asta cu ceva prejudecatile? NU! In primele stadii de comingout facem eforturi supraomenesti pentru a arata ´hetero´, apoi facem eforturi supraomenesti pentru a nu arata asa cum cred heterosexualii ca sunt homosexualii. Cand mai apucam sa fim pur si simplu, fara sa ne pese de ´ce zice lumea´?

Daca stau si ma gandesc bine acum, nu-mi aduc aminte de cate ori s-a intamplat in ultimul an sa merg pe strada cu sotia in formula eu-fusta-ea-pantaloni sau eu-pantaloni-ea-fusta. Ceea ce este un semn bun. Pentru ca probabil ca s-a intamplat, dar eu am pastrat amintirile unor plimbari si conversatii speciale in loc sa-mi incarc memoria cu cine-ce-a-zis-si-de-cate-ori-si-a-sucit-gatul-dupa-noi-alea-sunt-lesbiene-bah. Si daca-mi mai surprind vreodata urme de aversiune fata de butch-femme, acum stiu ce inseamna si nu mai fac comentarii homofobe.

Mai multe despre butch-femme aici (link spre blog).

Baieti, la voi cum e cu ´straight-acting´ si ´flaming queens´? Asteptam si alte exemple si povesti. 

2 raspunsuri to “ Sacul cu povești ”

Trackbacks & Pingbacks:

  1. […] sa arate in amanunt situl, adica blogul si mai ales wikipedia (“sacul cu mingi”) si arhiva (“sacul cu povesti”, pe care nu l-am deschis inca). Nu ne ramine decit sa incercam asa cum credem noi ca e mai bine, […]

  2. […] Este aversiunea generalizata fata de relatiile de tip butch-femme o expresie a (hetero)normativitatii? Eu as zice ca DA. Mai multe aici (link catre povesti). […]

You must be logged in to post a comment.

Subscribe without commenting